Harrastus kannattelee myös korona-aikana

Kesäisten, hieman huolettomampien päivien jälkeen alkava syksy on täyttymässä epävarmuudesta. Voimme vain arvailla, mitä koronapandemian toinen aalto tuo tullessaan. Lasten ilolle ja toiveikkuudelle tulee olla tilaa myös epävarmuuden keskellä. Niitä meidän aikuisten täytyy aktiivisesti yhdessä rakentaa. Mutta löytyykö mahdollisuuksia iloisiin hetkiin, kun talous jäi monissa perheissä jo koronan ensimmäisen aallon jalkoihin?

Hopen tämän vuoden teemana on ollut harrastaminen. Teema nousi esiin perheiden tarpeesta. Kaikilla lapsilla ja nuorilla ei Suomessa vieläkään ole taloudellista mahdollisuutta harrastukseen ei edes yhteen. Siksi Hope tukee lasten ja nuorten harrastamista tänäkin syksynä, kun perheiden talous on erityisen tiukilla.

Kohtaamamme lapset ja nuoret ovat kertoneet harrastuksen olevan paljon kaivattu latautumishetki arjessa. Harrastus on tekemistä, jossa voi onnistua, oppia ja olla juuri sellainen kuin on. Monelle nuorelle harrastus on myös kaverisuhteiden keskittymä, jossa on yhteisen tekemisen lisäksi mahdollisuus jakaa ajatuksia ja tuntemuksia.

”Hopelta saamamme tuki mahdollisti poikani harrastuskauden jatkon. Lapselle ja sitä kautta minulle se oli suuri helpotus ja pelastus. En voi koskaan kiittää tarpeeksi, enkä uskalla edes ajatella, mitkä olisi olleet vaikutukset, jos olisi käynyt toisin”, kertoo eräs vanhempi.

Meillä jokaisella on omat selviytymiskeinomme ja arjen ilot, joista ammennamme voimavaroja. Poikkeuksellisen stressaavissa tilanteissa voimavaroille on erityistä tarvetta. Juuri harrastaminen tuottaa monille lapsille ja nuorille niitä onnistumisen kokemuksia, jotka kannattelevat kohti tulevaisuutta.

Tuen, kannustuksen ja myötätunnon turvin on helpompi selvitä silloin, kun voimavarat ovat ehtyneet. Myös sillä, miten suhtaudumme toisten hätään, on suuri merkitys. Voimme vaikeissa tilanteissa luoda sanoin ja teoin hetkiä, joissa ilon ja toiveikkuuden kokemukset saavat nousta pintaan. Mieluisassa harrastuksessa siihen on säännöllisesti mahdollisuus.

Voit tukea vähävaraisten perheiden lasten harrastamista kanssamme lahjoittamalla sinulle sopivan summan.

1.-21.9.2020 käynnissä on myös Anna mahdollisuus -kampanja.

Perheet voivat hakea harrastustukea Hopen paikallistoimijoilta vapaamuotoisella hakemuksella. Paikallistoimijat tekevät tukipäätökset keräysvaratilanteen mukaan. Harrastustuella autetaan alle 18-vuotiaita kouluikäisiä lapsia, joiden ainoa harrastus uhkaa loppua tai jotka ovat aloittamassa harrastamista.

Kun on tahtoa, on toivoa.

Eveliina Hostila
toiminnanjohtaja
Hope – Yhdessä ja yhteisesti ry