Hopen vapaaehtoiset lomailevat juhannuksen tienoilta elokuun alkuun ja tällöin toimipisteiden toiminta on tauolla. Hyvää kesää!

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry syntyi 2009 perustajiemme tahdosta synnyttää konkreettinen hyvän kierre ja antaa lapsille tasa-arvoisemmat mahdollisuudet arkeen. Olemme poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, ja toimimme 20 paikallistoimijan välityksellä eri puolilla Suomea.
Lapset ovat maailman toivo. Mutta lapsista kasvaa toiveikkaita vain kokemalla välittämistä itse. Ihan jokainen meistä voi vaikuttaa millaiseen maailmaan lapset kasvavat, ja millaisessa maailmassa me itse haluamme elää.

Yhteinen konkreettinen välittämisen kulttuuri auttaa meitä kaikkia kehittymään toiveikkaiksi, merkitystä omassa arjessaan kokeviksi ihmisiksi.

Meillä ei ole kynnystä auttamiseen eikä kynnystä pyytää apua. Me teemme töitä yhdessä, kaikkien yhteiseksi hyväksi. Jokainen voi auttaa, vaikka vain viisi minuuttia kerrallaan. Se riittää.


Asiakkaat

Meiltä voi saada muun muassa vaatteita, kenkiä, urheiluvälineitä, leluja, pelejä, kodin pientarvikkeita, vauvanhoitotarvikkeita – aina sen mukaan mitä olemme lahjoituksina saaneet. Lisäksi tuemme lasten ja nuorten harrastuksia ja mahdollistamme arjen elämyksiä esimerkiksi pääsylippulahjoituksin. Meiltä ei voi saada suoria rahalahjoituksia.

Voit hakea apua kotisivuiltamme löytyvän “Kaipaan apua” -lomakkeen kautta tai lähettämällä sähköpostia suoraan lähimmälle paikallistoimijallemme. Osalla toimijoistamme on käytössä myös puhelinpäivystysajat. Löydät lähimmän paikallistoimijan yhteystiedot.

Se kuinka usein voit hakea ja saada apua riippuu paikallistoimijastamme: heidän asiakas- sekä lahjoitusmääristään. Pääsääntöisesti apua on mahdollista saada 1-6 kertaa vuodessa, aina siihen saakka kunnes perheen tilanne on korjaantunut tai perheen nuorin lapsi tulee täysi-ikäiseksi.

Meillä ei ole ruokajakelua. Osalla paikallistoimijoistamme on kuitenkin toisinaan jaossa esimerkiksi kuivaruokatuotteita.

Ole rohkeasti yhteydessä lähimpään paikallistoimijaan ja kerro tilanteestasi. Monesti löydämme ratkaisun.

Käytännöt vaihtelevat hieman paikallistoimijoittain. Osa toimijoista pakkaa lahjoitukset valmiiksi, osa ottaa asiakkaat varastolle valitsemaan tarvitsemansa. Jos et ole yhteydenoton yhteydessä täyttänyt asiakastietolomaketta, saat täyttää sen asiakaskäynnin aluksi. Vapaaehtoisemme ovat paikalla sinua varten ja voit koska tahansa käyntisi aikana kysyä heiltä ohjeita tai apua.

Tietoja kerätään, koska tilastoimme asiakasmäärämme vuosittain. Asiakastietojen perusteella voimme myös tilaisuuden tullen tarjota perheellesi elämyslippuja tai muuta lahjoittajien lahjoittamaa “ekstraa”. Löydät asiakasrekisteriselosteestamme tietojen käsittelyyn ja hävittämiseen liittyviä tietoja.

Kaikki vapaaehtoisemme eivät hoida avunpyyntöihin liittyviä asioita, mutta kaikki Hopen vapaaehtoiset allekirjoittavat vaitiolositoumuksen. Vaikka vapaaehtoinen olisikin tuttava, koskee vaitiolo myös häntä. Pääsy asiakastietoihin on vain heillä, joiden tehtävien hoitaminen sitä edellyttää. 

Olemme tehneet rajoituksia siihen, kuinka paljon vaatteita meiltä voi valita tai saada mukaansa. Sääntönä on yksi kassillinen per lapsi. Elämyslippulahjoitukset yleensä arvomme ja arvonnassa ovat mukana ne perheet, jotka eivät kuluvan vuoden aikana ole vastaavia lahjoituksia saaneet.

Lahjoittaja

Voit lahjoittaa ehjiä, puhtaita ja ajanmukaisia vaatteita, kenkiä, urheiluvälineitä, leluja, pelejä, kodin pientarvikkeita ja vauvanhoitotarvikkeita – oikeastaan kaikkea mitä lapsiperheessä tarvitaan. Löydät lähimmän paikallistoimijan ilmoittamat vastaanottoajat helposti Facebookista tai voit olla heihin yhteydessä: hopeyhdistys.fi/yhteystiedot

Osa paikallistoimijoista ottaa vastaan myös aikuisten vaatteita. Saat tiedon tästä olemalla yhteydessä lähimpään paikallistoimijaan. 

Jos vaate tai tavara on sellainen, jonka antaisit ystäväsi lapselle, se kelpaa meille. Toisinaan varastohyllymme ovat kovin täynnä tai käynnissä on esimerkiksi kausivaatteiden esille laitto emmekä voi ottaa kaikkia tarjottuja lahjoituksia vastaan. Kerromme tästä silloin sinulle ja toivomme ettet pahastu.

Kierrätämme ne eteenpäin paikkakunnittain vaihteleville tahoille. Periaatteenamme on, ettei poistoon menevien vaatteiden ja tavaroiden hävittämisestä tulisi meille kustannuksia ja että ne menevät edelleen hyötykäyttöön.

Vapaaehtoinen

Vapaaehtoisena voi toimia kuka tahansa, joka sitoutuu Hopen sääntöihin ja toimintaperiaatteisiin.

Mikäli vapaaehtoisemme on valmis opastamaan osaamallaan kielellä sinua, tämä on mahdollista. Pääsääntöisesti Hopessa asioidaan suomen kielellä.

Suurin osa vapaaehtoistyön tunneista käytetään toimipisteillämme lahjoitusten lajittelussa ja asiakastyössä. Koska paikallistoiminta pyörii vapaaehtoisvoimin, voit osallistua hyvin monenlaisiin tehtäviin: esimerkiksi viestintään, markkinointiin, kampanjoihin ja yritysyhteistyöhön. Osan tehtävistä voi hoitaa myös ns. etätyönä. 

Jokainen vapaaehtoinen sitoutuu toimimaan sääntöjemme sekä arvojemme mukaisesti: tähän sisältyy luotettavuus lahjoitusketjun jokaisella askeleella. Joskus voi elämä heitellä niin, että vapaaehtoisesta tulee asiakas, kuten myös niin, että asiakkaasta tulee vapaaehtoinen. Tällöin apua voi saada kuten muutkin asiakkaat: kertomalla tilanteestaan ja toimimalla asiakkaille luotujen käytäntöjen mukaan.

Yleinen

Noin puolet asiakkaista ohjautuu toimintamme piiriin julkisten sosiaalipalvelujen tai muiden yhdistysten kautta. Osa on löytänyt meidät netin välityksellä, osa on saanut vinkin avun hakemiseen ystävältään. Asiakkaamme ovat aivan tavallisia lapsiperheitä, joilla vähävaraisuuden vuoksi on tilapäinen tai pidempi avuntarve. Vähävaraisuuden taustasyyt vaihtelevat.

Jokainen asiakas esiintyy omalla nimellään ja omilla yhteystiedoillaan ja apua voi hakea omalle perheelleen. Mahdolliset väärinkäytösepäilyt otamme puheeksi matalalla kynnyksellä.

Vapaaehtoistoiminnan organisoinnissa ja kehittämisessä meitä tukee Stea. Kaupungit ja kunnat tukevat meitä pääsääntöisesti tilakuluissa. Avustustyöhön kohdennettavat varat saadaan yrityksiltä ja yksityisiltä.

Meille voi tulla tekemään yrityksen vapaaehtoispäivää, järjestää rahankeräystempauksia, tehdä tuote-/tavaralahjoituksia tai antaa vaikkapa ammattitaitoasi käyttöömme. Ole rohkeasti yhteydessä – kerromme mieluusti lisää.

Jokainen voi auttaa, vaikka vain viisi minuuttia kerrallaan. Se riittää.

Yhteistyössä:

Prisma
Muutos logo
All stars logo
Posti logo
Tallink Silja logo
Lidl logo
Prisma
Muutos logo
All stars logo
Posti logo
Tallink Silja logo
Lidl logo
Prisma
Muutos logo
All stars logo
Posti logo
Tallink Silja logo
Lidl logo