Hallituksen tekemät leikkaukset näkyvät yhä entisestään kasvavana avuntarpeena ja Hopen asiakasmäärien nousuna. Tukien leikkaukset ja hintatason yleinen nousu purevat nimenomaan vähävaraisten lapsiperheiden elämän edellytyksiin kaikista kovimmin.
Vähävaraisia lapsiperheitä tukeva Hope ry tarjosi vuonna 2024 tukea yhteensä noin 9 600 perheelle. Tukea saaneissa perheissä asuu yhteensä lähes 23 000 lasta ja nuorta. Materiaalisen avun lisäksi Hope jakoi harrastustukea yli 3 300 lapselle ja nuorelle.
Tällä hetkellä avun tarve kasvaa paljon nopeammin kuin Hopen mahdollisuudet auttaa.
”Päättäjien olisi nyt todella tärkeää tutustua perheiden tilanteeseen. Me Hopessa näemme hyvin, millaista yhä useampien perheiden elämästä on leikkausten myötä tullut. Sekä valtakunnallisista leikkauksista että alueellisista toimista päättävien pitää sisäistää, miten päätökset vaikuttavat perheiden arkeen”, sanoo Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.
Hopen pääkaupunkiseudun toimipisteellä jouduttiin nyt tammikuussa kylmäävän todellisuuden eteen, kun avunpyyntölomake avattiin – ja jouduttiin sulkemaan vain 2,5 päivää myöhemmin. Muutamassa päivässä avunpyynnön lähetti liki 500 perhettä.
”Apua tarvitsevien aalto on ollut todella suuri. Jouduimme sulkemaan pääkaupunkiseudun lomakkeen, jotta ehdimme auttamaan jo apua pyytäneitä. Pulaa on ennen kaikkea vapaaehtoisista, jotka vastaavat avun jakelusta sekä tarpeeksi suurista tiloista, joissa voisimme ottaa kaikki asiakkaamme vastaan. Seuraamme tilannetta myös muilla paikkakunnilla”, Hostila kertoo.
Hopen tuki näkyy asiakasperheiden arjessa konkreettisesti
Hope tarjoaa vähävaraisille perheille ja niissä asuville lapsille ja nuorille hyvin konkreettista apua. Yhdistys jakaa tavaralahjoituksina mm. talvivaatteita, harrastusvälineitä ja leluja. Tavaralahjoitusten lisäksi Hope jakaa lahjoitusvaroin tukea lasten ja nuorten harrastuksiin.
Harrastustukea Hopelta saaneita lapsia ja nuoria oli viime vuonna yli 3300, siis lähes 400 enemmän kuin vuotta aiemmin.
”Harrastukset ovat usein ensimmäinen asia, josta joudutaan luopumaan, kun perheen rahat käyvät tiukalle. Harrastustuen lisääntynyt kysyntä näkyy meillä selvästi”, Hopen Eveliina Hostila kertoo.
Rahallinen harrastustuki mahdollistaa lasten ja nuorten harrastamisen myös silloin, kun perheen oma taloudellinen tilanne ei sallisi esimerkiksi osallistumismaksujen tai välineiden maksamista kokonaan itse.
”Huoli perheissä yltyy, ja taloudellinen kurimus koskettaa yhä uusia perheitä. Esimerkiksi kahden vanhemman perheiden osuus Hopen asiakaskunnasta on kasvussa. Yhdessä voimme kuitenkin luoda toivoa ja toiveikkuutta perheisiin”, Hostila sanoo.
”Olemme jo alkuvuoden aikana onnistuneet auttamaan useita perheitä ja lapsia. Kiitos tästä menee lahjoittajille ja vapaaehtoisille, joiden voimin toimintamme pyörii. Kun avun tarve kasvaa, tarvitsemme myös lisää lahjoituksia ja erityisesti vapaaehtoisia, jotta saamme lahjoitukset perille”, Hostila sanoo.
Lisätiedot ja yhteydenotot
Eveliina Hostila
toiminnanjohtaja
040 931 0114
eveliina.hostila@hopeyhdistys.fi