Hopen vapaaehtoiset lomailevat juhannuksen tienoilta elokuun alkuun ja tällöin toimipisteiden toiminta on tauolla. Hyvää kesää!

Paikallistoimijat esittäytyvät / osa 1

Hopen 20 paikallistoimijaa ahkeroivat ympäri Suomen vapaaehtoisvoimin lapsiperheiden hyväksi. Millaisia paikallistoimintapisteet ovat ja millaisella väellä toimintaa pyöritetään? Tässä ensimmäisessä blogi-sarjassa pääsemme tutustumaan Hopen toimintaan Rovaniemellä, Oulussa, Kajaanissa, Kokkolassa, Vaasassa ja Seinäjoella.

 

HOPE – Rovaniemi

 

Hopen pohjoisin paikallistoimija, Hope Rovaniemi vastaa koko Lapin alueesta 25 vapaaehtoisen voimin. Toimipiste sijaitsee Korkalovaarassa, noin 2,5 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta.

”Vapaaehtoisina tiimissä toimii monta rautaista naista, jotka antavat omaa aikaansa pyyteettömästi. He pitävät huolen siitä, että varastossa pysyy järjestys, kausivaatteet vaihtuvat hyllyyn ajallaan, mahdollistavat perheiden avun saannin varastolla ja postittavat toiveiden mukaiset apupaketit niille perheille, jotka eivät varastolle pääse pitkien välimatkojen vuoksi. Toki vapaaehtoisilla on myös lukuisia muitakin tehtäviä. Rovaniemen vapaaehtoiset ovat hienoja, hymyileviä ihmisiä, joilla on suuri sydän” sanoo tiiminvetäjä Kati Jokelainen.

Kati on toiminut Hopen vapaaehtoisena vuodesta 2016 lähtien ja tiiminvetäjänä viime vuodesta lähtien; “Lasten pitäisi saada elää lapsuutensa vailla aikuisten murheita ja kuitenkin perheen taloudelliset huolet heijastuvat juuri lapseen. Usein vähävaraisen perheen lapsella ei ole mahdollisuutta harrastaa tai saada uusia vaatteita. Jos voin jotenkin omalla toiminnalla vaikuttaa siihen, että edes yhdellä lapsella on parempi olla, niin vapaaehtoistyöllä on tarkoitus.”.

Vuonna 2018 Rovaniemen Hopella avustettiin 169 perhettä.
Tämän vuoden puolella apua on saanut jo 49 perhettä.

Rovaniemen toimipisteen jakama apu koostuu pääasiassa kierrätetyistä vaatteista, leluista sekä harrastusvälineistä. Asiakasperheet ovat saaneet myös jonkin verran muun muassa lastenvaunuja, turvakaukaloita ja polkupyöriä. Isojen tavarat liikkuvat kuitenkin pääosin lahjoittajalta suoraan asiakasperheille, sillä kuten monella muullakin Hope paikkakunnalla, pienet tilat asettavat rajoituksia tavaramäärän varastoinnille.

Rovaniemellä pyritään myös järjestämään perheille erilaisia elämyksiä mahdollisuuksien mukaan ja esimerkiksi joulunaikaan ruoka-apua on tarjottu yhteistyökumppaneiden ansioista. Joulunajan ulkopuolella paikallinen K-Market on taas tarjonnut mahdollisuuden perheille hävikkiruoan noutamiseen.

Facebook >
Yhteystiedot >


 

HOPE – Seinäjoki

 

Seinäjoella toimii tehokas Hopen paikallistiimi, joka avustaa alueen perheitä laajamittaisesti 29 vapaaehtoisen voimin.  Toimipiste sijaitsee Seinäjoen Välkkilänkadulla. Hyvien kulkuyhteyksin vuoksi asiakasperheiden on helppo tulla hakemaan apua, mutta hieman syrjäinen sijainti toisaalta takaa myös yksityisyyden.

Seinäjoen Hopen tiiminvetäjä on Marjut Koivumäki, joka on ollut Hopessa vapaaehtoisena vuodesta 2011 lähtien ja tiiminvetäjänä heinäkuusta 2013 alkaen. “Tiimissä on 29 erilaista, tasavertaista toimijaa; runsaasti erilaisia persoonia vahvuuksineen ja heikkouksineen. Kaikilla heillä on aito auttamisen halu sekä sydän puhdasta kultaa. Näiden toimijoiden ominaisuuksien avulla teemme Seinäjoen näköistä Hopea.”, kertoo Koivumäki ja mainitsee, että auttamisesta tullut hyvä mieli on vapaaehtoisen paras palkka.

“Lähdin mukaan Hopen toimintaan ollessani hoitovapaalla ja halusin tehdä jotain hyödyllistä. Olen nähnyt ja kokenut Seinäjoen Hopen toiminnan kasvun. Muistan, miten toiminnan alussa  etsimme lahjoittajia ja asiakkaita. Ilokseni molemmat tahot ovat löytäneet meidät. Vuosien kuluessa toimintamme on laajentunut ja ihanat lahjoittajat ovat löytäneet meidät. Olen erittäin kiitollinen kaikille meitä tukeneille, jotka lahjoituksillaan mahdollistavat toimintaamme. Osa asiakkaista on kulkenut matkaa kanssamme alusta saakka ja aina toisinaan jokin perhe ilmoittaa ettei enää tarvitse apuamme. Olen saanut seurata osan asiakasperheiden lasten kasvua ja elämää  viereltä, auttaa ja olla läsnä. Tämä Hope on minulla niin rakas harrastus, jossa pääsen toteuttamaan itseäni. Parasta on se, kun pienin teoin pystyy auttamaan ja helpottamaan perheen arkea. Osasta Hopen toimijoita tulee myös kavereita.”

Vuonna 2018 Seinäjoella avustettiin 263 perhettä, joissa on yhteensä 705 lasta.
Tämän vuoden puolella apua on saanut jo nyt 142 perhettä.

Suurin osa  Seinäjoen Hopen jakamasta avusta koostuu kierrätetystä vaate- ja tavara-avusta; lasten, nuorten ja aikuisten vaatteista, liinavaatteista, astioista sekä huonekaluista. Toisinaan asiakasperheille on voitu lahjoittaa myös urheiluvälineitä ja polkupyöriä sekä lapsia on tuettu myös harrastuksiin. Lisäksi Seinäjoella on jaettu lahjoituksina saatuja kuntosalikortteja asiakasperheille ja Hope myös tekee tiivistä yhteistyötä Seinäjoen alueen ja Alavuden K-markettien kanssa, jolloin Hope perheet saavat hävikkiruoka-apua. Ruoka-apua on toisinaan myös mahdollistettu asiakkaille mm. ruokakassien toimituksella kotiin saakka ja ruokalahjakortein.

Koska yhteinen tekeminen on tärkeää kaikille perheille, on myös Seinäjoella järjestetty asiakasperheille virkistysretkiä ja mahdollistetaan erilaisia perheiden yhteisiä elämyksiä. Hope on matalan kynnyksen paikka, johon on helppo tulla ja tarvittaessa Seinäjoella pystytään reagoimaan nopeastikin.

Facebook >
Yhteystiedot >

 


 

HOPE – Oulu

 

Oulun Hopen vapaaehtoisjoukko koostuu 40 eri-ikäisestä naisesta ja miehestä, jotka tekevät pyyteettömästi ja hartiavoimin töitä alueen lapsiperheiden hyväksi. Tähän iloiseen oululaiseen joukkoon luonnollisesti mahtuu vielä, joten kaikki uudet vapaaehtoiset ovat lämpimästi tervetulleita mukaan. Hopelaiset ovat vastikään päässeet muuttamaan uuteen yli 200 neliön viihtyisään toimitilaan, jota kutsutaankin tuttavammin nimellä Hopela.

Oulun alueen avustustyö koostuu vaatteiden ja tavaroiden tarjoamisesta perheille, harrastusten mahdollistamisesta kouluikäisille lapsille ja nuorille sekä ilon ja elämysten tarjoamisesta. Oulun vapaaehtoiset toivovat voivansa antaa jokaiselle perheelle tarvitsemansa avun sekä mahdollistaa perheiden lapsille ja nuorille tasavartaisemmat mahdollisuudet harrastuksiin ja elämyksiin. Perheille tarjotaan vapaa-ajan elämyksiä joko jakamalla lippuja tai perheet pääsevät Hopen kautta järjestettävään tapahtumaan mukaan – kuten sisäleikkipuistoihin, elokuviin, urheilutapahtumiin sekä näytelmiin. Vuosittain järjestetään perheille Perhepäivä ja perheretki. Oulussa koetaankin, että kokonaisvaltaisen avun antaminen on erittäin tärkeää.

Teija Hanhela on tullut toimintaan mukaan vuonna 2011 ja hän on toiminut tiiminvetäjänä jo vuodesta 2012 alkaen. Päivi on ollut mukana Hopen toiminnassa vuoden 2016 loppupuolelta ja tiiminvetäjänä 2018 marraskulta. ”Hopessa molempia tiimivetäjiä viehättää ekologinen ajatusmaailma ja konkreettinen tapa auttaa. On ihana nähdä kuinka apu menee oikeasti perille ja perheiden, varsinkin lasten, ilo, kun he löytävät jotain itselleen mieleistä ja tarpeellista.”, kertoo Hanhela.

Oulun Hopella on tällä hetkellä yli 200 avustettavaa perhettä ja näissä perheissä on lapsia lähes 600.
Vuonna 2018 Oulussa avustettiin yhteensä 569 perhettä, joissa on 1593 lasta.

Facebook >
Yhteystiedot >
Hope Oululta löytyy myös oma blogi >

 


 

HOPE – Vaasa

 

Hope Vaasa tekee ahkerasti avustustyötä Kauppapuistikko 35:n toimipisteessään. Alueen lapsiperheille jaetaan vaate ja tavara-apua, myönnetään harrastus- ja oppikirjatukea, järjestetään retkiä ja käyntejä esim. huvipuistossa, HopLopissa ja eläintilalla. Kesäisin ympäri Suomen näkyvä Toivon päivän -kampanja aktivoituu myös Vaasassa ja jouluna jaetaan joulupusseja.

Vaasassa Hope on toiminut pian kaksi vuotta. Tiiminvetäjät Kristiina Brisk-Mosander ja Sanna Bondas  ovat olleet vapaaehtoisina melkein alusta alkaen ja heistä tuli tiiminvetäjiä syksyllä 2018. Työnjako on hoidettu niin, että Kristiina vastaa asiakasperheistä ja Sanna vapaaehtoisista ja  yhdessä he pohtivat myös muita toimintaan liittyviä asioita. Sanna kertoo, että yhteistiiminvetäjyys on toimivaa, koska tehtävät ovat jakautuneet eikä asioiden kanssa tarvitse olla yksin. Lisäksi vapaaehtoiset ovat muodostaneet toimivia tiimejä, joten eri vastuuhenkilöt vastaavat lajittelusta, harrastustuesta ja viestinnästä.

”Olemme saavuttaneet kaupungissa tietyn tietoisuuden ja aseman. Asiakasperheet osaavat olla meihin hyvin yhteydessä. Teemme yhteistyötä mm. kaupungin ja oppilaitos Edu Vamian kanssa ja myös tätä kautta meille tulee uusia asiakasperheitä. Asiakasmäärä näyttää olevan nousussa koko ajan, mikä on surullista. Toisaalta tämä osoittaa myös sen, että meidät tunnetaan alueella ja matalan kynnyksen vuoksi apua uskalletaan hakea herkästi., kertoo Sanna Bondas.

Viime vuonna sai Hopen Vaasan paikallistiimin kautta apua 137 perhettä, joissa on yhteensä n. 350 lasta.

Facebook >
Yhteystiedot >

 


 

HOPE – Kokkola

 

 

Hope Kokkolan 10 vapaaehtoisen joukko tekee aktiivista avustustyötä Tehtaankatu 47:n varastolla. Vapaaehtoisten ikäjakauma on suuri, sillä nuorin on vasta 17-vuotias ja vanhimmat vapaaehtoiset ovat  jo eläkkeellä. Tämä on tietysti hienoa, sillä myös tiimin sisällä mahdollistuu sukupolvien väliset kohtaamiset ja erilaisten ja eri-ikäisten persoonien myötä tiimin toiminta  rikastuu.

Varastolla otetaan vastaan lahjoitustavaraa ja jaetaan lahjoituksia perheille avoimien ovien periaatteella. Keräysvarat käytetään pääasiassa harrastustukeen ja alueella onkin tuettu erityisesti ratsastusharrastusta hyvin laajasti. Lisäksi lahjoitettuja sisäleikkipuisto- ja uimahallilippuja on voitu lahjoittaa asiakasperheille.

Karita Hartikainen on toiminut tiiminvetäjänä vuodesta 2016 alkaen. Reilu vuosi sitten Karita sai avukseen Satu Ikolan ja nykyään tiiminvetäjäkaksikko luotsaakin vapaaehtoistiimiä varmoin ottein alueen lapsiperheiden hyväksi.

Hopen varastolla Kokkolassa avustetaan vuosittain n. 150 – 200 perhettä ja avun piirissä olevia lapsia on yhteensä noin 600.

Facebook >
Yhteystiedot >

 


 

HOPE – Kajaani

 

Myös Hope Kajaanin toimintaa pyörittävät Hopen vapaaehtoiset ja heitä on tällä hetkellä 24. Kahden kerroksen toimipiste sijaitsee aivan Kajaanin keskustassa osoitteessa Kirkkokatu 20, jonka alakerrassa kootaan ja lajitellaan uudet lahjoitukset, yläkerrassa tavara on esillä ja asiakkaiden valittavissa.

Kajaanista jaettava apu on pääsääntöisesti kierrätettyä vaate- ja tavara-apua sekä lasten harrastusten ja vapaa-ajan elämysten tukemista.

 

Tiiminvetäjinä Kajaanissa toimivat Anne Huotari ja Marjo Heinonen. Anne kertoo: ”Olen ollut alusta asti Kajaanin toiminnassa mukana ja alusta alkaen myös tiiminvetäjänä. Parasta Hopen vapaaehtoisuudessa on mielestäni se, että antamalla omaa aikaa ja osaamista voi tehdä konkreettisia, itselle melko pieniä, mutta asiakasperheille suuria asioita. Haluan olla vaikuttamassa alueen lasten ja perheiden hyvinvointiin ja Hope antaa siihen mainion ruohonjuuritason mahdollisuuden.”

Kajaanin Hopella on autettu tämän vuoden aikana 72 perhettä, yhteensä 171 lasta.

Perheet asuvat Kajaanin lisäksi myös Kainuun kunnissa, sekä Kainuun rajamaakunnissa. Pitkien etäisyyksien vuoksi kauempana asuvia perheitä autetaan usein postittamalla tarvittava apu kotiin.

Facebook >
Yhteystiedot >

 

Yhteistyössä:

Prisma
Muutos logo
All stars logo
Posti logo
Tallink Silja logo
Lidl logo
Prisma
Muutos logo
All stars logo
Posti logo
Tallink Silja logo
Lidl logo
Prisma
Muutos logo
All stars logo
Posti logo
Tallink Silja logo
Lidl logo