Porin kaupunki tukee nuorten harrastamista nuorisopasseilla

Hopen blogissa kerrotaan tänä vuonna kuntien hyvistä käytännöistä, jotka turvaavat vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastamista.

Hope on koonnut kunnille suosituslistan toimista, joiden avulla jokainen kunta voi ottaa huomioon myös vähävaraisten perheiden lasten harrastusmahdollisuudet. Erityisesti korona-aikaan moni vähävaraisen perheen lapsi ja nuori on joutunut luopumaan rakkaasta harrastuksestaan.

Porissa kaupunki jakaa lapsille ja nuorille vuosittain nuorisopassit. Passin avulla jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus harrastamiseen ja uusien lajien kokeiluun. Tämä on yksi tapa varmistaa, että myös vähävaraisten perheiden nuoret pääsevät osallistumaan harrastustoimintaan.

”Ajatus nuorisopasseista syntyi kaupungin lapsi- ja nuorisopoliittisessa johtoryhmässä jo kymmenisen vuotta sitten”, kaupungin suunnittelija Mari Korhonen kertoo.

Korhosen mukaan on ollut erityisen tärkeää, että koulut ja vapaa-ajan tilat, kuten nuorisotalot, lähtivät mukaan hankkeen tukemiseen. Näin varmistettiin, että kaikki nuoret varmasti saavat passin. Passilla tavoitellaan erityisesti yläasteikäisiä nuoria, joiden liikuntaharrastusten tiedetään vähenevän merkittävästi murrosiän edetessä.

Harrastusmahdollisuuksien saavutettavuus on ollut järjestäjille tärkeää.

”On tärkeää, että kaikki edut ovat maksuttomia ja että ne ovat koko ikäluokan käytössä. Näin harrastuksen voi aloittaa kaverin kanssa. Passin saa puhelimeen, mutta myös paperisena. Sen hankkimiseksi ei siis tarvita älypuhelinta. Passiin sisältyy myös bussilippuja, jotta harrastaminen ei olisi kiinni kalliista matkoista.”

Kokkikurssille ja kuntosalille

Tällä hetkellä passeja jaetaan 11-15 -vuotiaille nuorille. Liikunnan lisäksi nuorille tarjotaan esimerkiksi rajoittamaton pääsy museoihin, elokuvalippuja ja kansalaisopiston kursseja.

”Erityisesti kokkikurssi on ollut nuorten keskuudessa hyvin suosittu. Moni haaveilee olevansa tuleva Masterchef. Suosittuja ovat olleet myös elokuva- ja kuntosalikäynnit sekä uimahallit, joihin tarjoamme 43 ilmaista käyntiä vuodessa.”

Viime lukuvuoden aikana 84 prosenttia nuorista käytti passia älypuhelinsovelluksella ja muutama kymmenen paperista passia. Kaupunki kerää lapsilta ja nuorilta vuosittain palautetta ja kehittämistoiveita, joiden avulla passin palveluita pyritään parantamaan.

Passijärjestelmän luominen on Korhosen mukaan ollut kaupungilta merkittävä ponnistus. Aluksi yrityksiä ja yhteistyökumppaneita oli houkuteltava mukaan.

”Nykyään me olemme jo tunnettu ja pidetty toimija. Se tarkoittaa, että meidän ei enää tarvitse myydä hanketta yrityksille, vaan he ottavat meihin yhteyttä ja tiedustelevat mahdollisuutta tarjota nuorille ilmaisia käyntikertoja.”

Katso täältä Hopen kokoama lista toimista, joiden avulla kunta voi taata vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumisen.

Lue lisää aiheesta: Porin nuorisopassit tukevat 11-15 -vuotiaiden harrastamista.

Kun on tahtoa, on toivoa.