Hopen vapaaehtoiset lomailevat juhannuksen tienoilta elokuun alkuun ja tällöin toimipisteiden toiminta on tauolla. Hyvää kesää!

Vapaaehtoinen on osa avun ketjua

Turkulainen Pirkko Lithen osallistuu aktiivisesti Hopen toimintaan vapaaehtoisena. Hän on yksi tärkeä lenkki avun ketjussa, joka mahdollistaa tuhansien perheiden tukemisen. Vapaaehtoistyö tuo aktiivisen eläkeläisen arkeen antoisaa sisältöä ja rytmitystä. Mutta mitä kaikkea vapaaehtoistyöhön Pirkon tapauksessa kuuluu?

Hope ry toimii vapaaehtoisvoimin yhteiseksi hyväksi auttaen vähävaraisissa perheissä asuvia lapsia ja nuoria vaate- ja tavaralahjoituksin sekä mahdollistaen lasten ja nuorten harrastus- ja vapaa-ajan toimintaa. Tänä vuonna haluamme tuoda näkyviin vapaaehtoisten tekemää työtä.

Tällä hetkellä Hope toimii yli 20 paikkakunnalla ympäri Suomen. Toiminnassa on mukana yli 600 vapaaehtoista. Rahalahjoitusten lisäksi vapaaehtoiset mm. ottavat vastaan ja lajittelevat tavaralahjoituksia ja jakava perheille vaatekasseja.

“Yhdessä tekemisen voima on valtava”, sanoo Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila. “Vapaaehtoisillamme on jatkuvasti kädet täynnä työtä avustuspyyntöjen, lahjoitusten vastaanoton ja jakelun kanssa. Perheiden haastavat tilanteet todella näkyvät työmme arjessa”, Hostila sanoo.

 

Auttamistyötä tehdään vapaaehtoisten voimin

Pirkko Lithen toimii Hope ry:n aktiivina Turun seudulla. Lithen aloitti vapaaehtoistyön Hopella viitisen vuotta sitten, aluksi lahjoitusten käsittelijänä varastolla. Nykyisin hän osallistuu viikottain myös uusien asiakkaiden vastaanottamiseen sekä kampanjoihin, kuten joululahjakeräykseen.

Lithen kertoo uusien asiakkaiden olevan usein varovaisia ja kyselevän arasti, mitä saa ottaa. Varastolla olevat vapaaehtoiset opastavat heitä ja auttavat löytämään sopivia tavaroita.

“Koen vapaaehtoistyön hyvin antoisana. On niin mukava nähdä, kuinka toiset ilahtuvat saadessaan vaikkapa tarvitsemiaan vaatteita”, Lithen sanoo.

Turun seudulla oli vuonna 2021 yli 500 perhettä, jotka saivat tukea Hopelta. Perheissä asui yhteensä 1 274 lasta ja nuorta.

Kampanjoiden teemat ulottuvat perhepiiriin saakka

Aktiivinen eläkeläinen kertoo liikkuvansa paljon ja tapaavansa ystäviään.  “Mutta eihän sitä aina jaksa olla liikkumassa, niin on mukava, että voi tehdä vapaaehtoistyötä. Tiistaina ja torstaina osallistun Hopen toimintaan, se antaa rytmiä viikkoon”, Lithen kertoo.

Viikottaisten vuorojen lisäksi Lithen osallistuu erilaisiin kampanjoihin, kuten joululahjojen keräykseen. Hän on kokenut lahjoituksista kertomisen tärkeänä myös omille lapsenlapsilleen.

“Kerron lapsenlapsilleni, että olen heille varaamistani joululahjarajoista ostanut myös lahjan sellaiselle lapselle, jonka perheellä ei ole varaa antaa lahjoja.  Lapsenlapset ovat sisäistäneet lahjoittamisen ajatuksen hyvin. Nykyisin he antavatkin esimerkiksi vaatteitaan ja sanovat, että ‘mummo, minulla on kassillinen vaatteita, voitko viedä Hopeen!’” Lithen kertoo iloisena.

Avustustavat ovat lähellä myös vapaaehtoisen sydäntä

Litheniä ilahduttaa tapa, jolla Hope mahdollistaa tavaralahjoitusten antamisen ja saamisen. Hänen mukaansa esimerkiksi vaatteet vaihtavat omistajaa kuin suvussa: lapselta toiselle, ilman kaupallisia välikäsiä. Tämä ilahduttaa myös lahjoittajia, jotka ovat kiinnostuneita lahjoitustensa määränpäästä.

Myös lasten harrastusten tukeminen on Lithenistä hyvin tärkeää. Hän tietää omien lastensa ja lastenlastensa kautta, kuinka paljon aikaa ja rahaa harrastuksiin voi mennä. Hänellä itsellään on viisi lastenlasta, jotka kaikki harrastavat eri lajeja.

“On todella hyvä, että lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia tuetaan. Harrastuksista saa aivan oman ystäväpiirin ja järkevää tekemistä”, hän summaa.

Hope tukee harrastustoimintaa, jotta perheen tiukasta taloustilanteesta huolimatta lapsi tai nuori saisi aloittaa uuden tai jatkaa rakkaan harrastuksen parissa. Esimerkiksi vuonna 2021 Hopen kautta tukea harrastuksiinsa sai yli 2 300 lasta ja nuorta.

—-

Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry syntyi vuonna 2009 halusta luoda konkreettinen hyvän kierre, joka antaisi lapsille tasa-arvoisemmat mahdollisuudet arkeen. 

Vuonna 2021 tukemme tavoitti yli 22 000 lasta tai nuorta. Työn voima syntyy yhdessä tekemisestä. Toimimme 20 paikkakunnalla, satojen vapaaehtoisten ja tuhansien ihmisten lahjoitusten voimin. 

Tässä blogissa teemme näkyväksi, mitä kaikkea ihan tavalliset ihmiset Hopen riveissä tekevät. Avun ketju toimii. Kiitos, että olet mukana! 

Kiinnostuitko? Lue täältä miten voit osallistua

 

Yhteistyössä:

Prisma
Muutos logo
All stars logo
Posti logo
Tallink Silja logo
Lidl logo
Prisma
Muutos logo
All stars logo
Posti logo
Tallink Silja logo
Lidl logo
Prisma
Muutos logo
All stars logo
Posti logo
Tallink Silja logo
Lidl logo