Hopen ruoka-apu tukee perheitä poikkeusaikana – näin työ saatiin käyntiin pika-aikataululla

Hope ry:n vapaaehtoiset eivät jääneet toimettomiksi, kun koronakriisi alkoi. Ruoka-avun toimittaminen lapsiperheille aloitettiin heti, kun paikallistoimijat joutuivat laittamaan vaate- ja tavaralahjoitustoiminnan tauolle poikkeusolojen alkaessa ja perheistä alkoi kantautua entistä suurempaa huolta rahojen riittämisestä.

Ruoka-apu on Hopelle tässä mittakaavassa uutta toimintaa, joka on aloitettu yritysten ja yksityisten ihmisten lahjoitusten turvin. Nyt ruokakassit ja lahjakortit kulkevat sujuvasti taloudellisesti tiukilla oleville lapsiperheille.

Ruoka-apua on annettu kriisin aikana jo 3100 perheelle, noin 250 000 euron arvosta.

Hopen vapaaehtoiset Päivi Ylilehto Oulusta ja Anni Pirnetkoski Lappeenrannasta kertovat, miten Hopen vapaaehtoiset polkaisivat ruoka-avun käyntiin, ja miltä arki näyttää heidän alueidensa lapsiperheissä.

*

Miten Hopen ruoka-apu saatiin käyntiin näin nopeasti?

Päivi: ”Ruoka-avun välittäminen lähti käyntiin nopeasti kriisin alettua. Avun tarjoajia löytyi onneksi valtakunnallisesti, kun yritykset ja yksityiset ihmiset ottivat meihin yhteyttä ja halusivat tehdä lahjoituksia. Tiesimme, että perheillä on iso tarve avulle, mutta aluksi jännitti, saammeko apua järjestettyä. Oli helpottavaa, kun yhteistyökumppaneita löytyi ja voimme auttaa. On hienoa nähdä, että ihmisillä ja yrityksillä on halua auttaa, vaikka on näin poikkeukselliset ajat.”

Anni: ”Kun koulut menivät kiinni, monille perheille tuli lähes paniikki siitä, miten he pärjäävät. Tiesimme, että emme voi auttaa vaatteiden ja tavaroiden muodossa, ja se tuntui itsestäkin pahalta. Ruoka-avun alettua oli hienoa huomata, että pystymme toimimaan aika nopeasti kriisissä ja auttamaan, kun työttömyyskorvaukset ja muut tuet saattavat olla myöhässä.”

*

Minkälaisia yhteydenottoja teille tulee perheiltä?

Anni: ”Yhteydenottoja tulee meille entuudestaan tutuilta perheiltä, joissa esimerkiksi vanhemmat ovat työttöminä ja avun tarve on entistä suurempi. Uusia yhteydenottoja on tullut perheiltä, joissa vanhemmat ovat esimerkiksi ravintola-alalla, ja lomautukset ovat tulleet päälle. Ruokaa ja rahaa kuluu perheissä enemmän, kun lapset ovat kotona. Edullisten vaatteiden ja tavaroiden hankkiminen on vaikeaa, kun esimerkiksi kirpputorit ovat kiinni.”

Päivi: ”Monilla perheillä on nyt tosi tiukkaa. Ruokakassi tai lahjakortti helpottaa arkea. Kun saa ruoka-apua, niin perheellä on ehkä mahdollisuus käyttää rahaa muihin pakollisiin hankintoihin.”

*

Miten ruoka-apu käytännössä toimii ja menee perheille?

Päivi: ”Hopen paikallistoimijat toimivat linkkeinä lahjoittajien ja apua tarvitsevien lapsiperheiden välillä. Käytännössä apu kulkee perheisiin monin tavoin, esimerkiksi lahjakortteina ja ruokakasseina. Koronakriisin alettua teimme Oulussa kyselyn meille tutuille perheille ja selvitimme, ketkä tarvitsevat ruoka-apua. Ne jotka ilmoittivat avun tarpeesta, ovat sitä saaneet. Joillekin olemme pystyneet toimittamaan jo useamman ruokakassin.

Tähän mennessä olemme Oulussa auttaneet lähes 350 perhettä, eli yli puolta meidän asiakkaista. Oulussa ruoka-apua perheille vie ruokakassipalvelu Venner, joka toimittaa ruokakassin suoraan perheen ovelle. Ylijäämäruokaa voi hakea myös muutamista K-kaupoista. Lahjoituksia ovat tehneet monet yritykset, kuten Kesko ja Atria. Meidän vapaaehtoisten työ on nyt vähän erilaista kuin ennen. Myös sähköposteja lähettämällä voi tehdä jotain tosi konkreettista ja auttaa.”

*

Millaisia terveisiä lähetätte heille, jotka haluaisivat auttaa?

Anni: ”Jos itsellä on yhtään ylimääräistä rahaa, niin nyt kannattaa tehdä lahjoitus. Meille on tullut jonkin verran yhteydenottoja vapaaehtoiseksi haluavilta, mutta toistaiseksi emme voi ottaa toimintaan mukaan uusia ihmisiä poikkeustilanteen takia. Käsittelemme hakemukset heti, kun tilanne sen sallii.”

Päivi: ”Tällä hetkellä rahalahjoitukset ovat meille tärkeitä, kun emme voi ottaa tavaraa vastaan. Lahjoituksen voi kohdentaa oman alueen yhdistykselle, ja meille voi laittaa viestiä, jos haluaa vielä tarkentaa, mihin rahat tulee käyttää. Kun tavaralahjoitustoiminta taas alkaa, niin kaikelle tavaralle on erittäin suuri tarve.

Rahalahjoituksilla ostamme muun muassa kesävaatteita ja -leluja, lenkkareita ja hygieniatuotteita sekä tuemme lasten harrastuksia. On tärkeää, että voimme joskus tarjota myös uusia tavaroita perheille. Jos esimerkiksi teinillä on poikkeuksellisen iso jalka, voi olla vaikeaa löytää käytettyjä kenkiä. Myös ensimmäinen uusi takki voi olla lapselle erittäin merkityksellinen.”

*

Voit tehdä lahjoituksen Hopen kautta täällä.
Kiitos, että olet mukana!